Veelgestelde vragen
Welkom bij de veelgestelde vragen van Label Lab. Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen over energielabels en energieadvies voor bedrijfspanden, woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s). Staat uw vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie!
Algemeen
Bij Label Lab kun je eenvoudig en snel een energielabel aanvragen voor je woning, VvE of bedrijfspand. Wij zorgen voor de opname van het pand, het berekenen van het energielabel en de officiële registratie bij de overheid.
Een energielabel is 10 jaar geldig vanaf de datum van afgifte. Daarna moet er een nieuw energielabel worden aangevraagd, vooral als er verduurzamingsmaatregelen zijn genomen.
Een energielabel geeft inzicht in hoe energiezuinig een gebouw is, met een schaal van A++++ (zeer energiezuinig) tot G (zeer onzuinig). Het energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur of oplevering van een woning of bedrijfsgebouw. Het doel is om eigenaren en huurders bewust te maken van de energieprestaties en mogelijke verbeteringen.
Voor Bedrijfspanden
Ja, sinds 2023 moeten kantoorpanden in Nederland minimaal energielabel C hebben om in gebruik te blijven. Dit geldt voor kantoorpanden groter dan 100 m². Andere bedrijfsgebouwen moeten ook een energielabel hebben bij verkoop, verhuur of oplevering.
Het verbeteren van het energielabel kan door energiebesparende maatregelen zoals betere isolatie, efficiëntere verwarmingssystemen en het plaatsen van zonnepanelen. Label Lab biedt onafhankelijk energieadvies op maat om jouw bedrijfspand energiezuiniger te maken en te voldoen aan de nieuwste wet- en regelgeving.
Ja, er zijn verschillende subsidies en fiscale regelingen beschikbaar voor het verduurzamen van bedrijfspanden, zoals de Energie-investeringsaftrek (EIA) en Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) of de DUMAVA voor duurzaam maatschappelijk vastgoed. Label Lab helpt u met het vinden en aanvragen van de juiste subsidies.
Voor Woningeigenaren
Een beter energielabel zorgt voor lagere energiekosten, meer wooncomfort en een hogere woningwaarde. Bovendien is een groen energielabel aantrekkelijker voor kopers of huurders. Door energiebesparende maatregelen te nemen, draagt u ook bij aan een beter milieu.
Er zijn verschillende maatregelen die je energielabel kunnen verbeteren, zoals een slim ventilatiesysteem, isolatie waar mogelijk, maar onderschat ook niet het effect van een (hybride) warmtepomp op het energielabel.
Label Lab kan je helpen met een op maat gemaakt advies voor uw woning.
De kosten voor het aanvragen van een energielabel variëren per type woning. Bij Label Lab bieden we concurrerende prijzen voor een snelle en betrouwbare aanvraag. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.
Voor VvE’s
Ja, VvE's komen in aanmerking voor verschillende subsidies, zoals de Subsidieregeling verduurzaming voor vereniging van eigenaars (SVVE). Label Lab helpt jullie VvE met het aanvragen van subsidies en het kiezen van de meest rendabele energiebesparende maatregelen.
Een VvE kan verduurzamen door collectieve maatregelen te nemen zoals het isoleren van het dak, het plaatsen van zonnepanelen of het vervangen van oude cv-installaties. Labellab biedt specifiek energieadvies voor VvE’s, waarbij we rekening houden met de wensen en budgetten van alle betrokken eigenaren.
Voor alle woningen wordt het steeds belangrijker om een groen energielabel te hebben. Woningen die onderdeel zijn van een VvE zullen samen tot een gemeenschappelijk plan moeten komen hiervoor. Dat begint met een heldere rapportage, die eventueel nog weer mondeling toegelicht wordt bij een VvE-bijeenkomst, of bij de verduurzamingcommissie van de VvE.
Isolatie (dak, gevel en vloer), het plaatsen van HR++-glas en het installeren van zonnepanelen zijn enkele van de meest toegepaste maatregelen.
Dit is afhankelijk van de grootte van het gebouw en de complexiteit van de situatie. Wij bieden een vrijblijvend intakegesprek waarin we de kosten en baten in kaart brengen.
De duur van het traject hangt af van de omvang van de maatregelen. Gemiddeld kan het enkele maanden duren, van advies tot uitvoering.
Over Label Lab
Onze adviseurs zijn breed opgeleid. Ze weten bijvoorbeeld alles over de energielabelsystematiek, maar zijn ook thuis op het gebied van bouwfysica en het beoordelen van de huidige bouwkundige onderhoudsstaat. Deze disciplines zijn volgens ons allemaal van groot belang om tot een goed advies te komen.
Label Lab biedt onafhankelijk energieadvies en begeleidt je van begin tot eind in het proces van verduurzaming. Wij leveren niet alleen energielabels, maar helpen je ook met praktische oplossingen om energie te besparen en je woning of bedrijfspand duurzamer te maken. Daarnaast helpen we je bij het aanvragen van subsidies en bieden we volledige projectbegeleiding.